La harina de semillas de habas (Vicia faba L.) como suplemento proteico para cerdos en crecimiento
DOI:
https://doi.org/10.18002/analesdeveterinaria.v11.8893Keywords:
DL-Metionina, Nutrición, Piensos, Porcinos, Suplemento proteicoAbstract
One trial has heen carried out to investigate the value of horse bean (Vicia faba L.) as a supplementary source of protein in the ration of growing pigs. Twelve growing Large White pigs, were distributed into three groups, and fed individually from 25 to 60 kgs. body weight. Group one received a ration including horse bean meal al the 30 % level; group two was fed the same diet as group one with addition of 0,17 % DL-methionine and the third group received a control diet containing soybean oilmeal instead of the horse bean meal as vegetal protein source. All the rations were based on corn meal and contained equal amounts of fishmeal, dehydrated alfalfa meal, minerals and vitamins. Average daily weight gain was considerably lower in the pigs receiving the diet containing horse bean meal without methionine supplementation. The addition of DL-methionine (0,17 % ) improved the rate of gain to a level similar to that of pigs fed the soybean oilmeal control diet
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 1965 Jesús Rodríguez Guedas, Eduardo Zorita Tomillo, Jesús Balboa Martín

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
- Los autores ceden de forma no exclusiva los derechos de explotación (reproducción, distribución, comunicación pública, transformación) a la Universidad de León, por lo que pueden establecer, por separado, acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, alojarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
- Este trabajo se encuentra bajo la Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Puede consultarse desde aquí la versión informativa y el texto legal de la licencia.
- Se permite y se anima a los autores a difundir electrónicamente las versiones pre-print (versión antes de ser evaluada) y/o post-print (versión evaluada y aceptada para su publicación) de sus obras antes de su publicación, ya que favorece su circulación y difusión más temprana y con ello un posible aumento en su citación y alcance entre la comunidad académica.