Digestibilidad y valor nutritivo de las pajas de nueve leguminosas cultivadas para grano
lentejas (Lens esculenta Moench), algarrobas (Vicia monanthos, L.), almortas (Lathyrus sativus, L.), yeros (Ervilia sativa, Link), veza (Vicia sativa, L.), guisantes (Pisum sativum, L.), garbanzos (Cicer arietinum, L.), alubias (Phaseoulus vulgaris, L.) y habas (Vicia faba, L)
DOI:
https://doi.org/10.18002/analesdeveterinaria.v16.8967Keywords:
Alimentación, Digestibilidad, Leguminosas, Pajas de leguminosas, Grano, CorderosAbstract
A series of experiments have been carried out with the aim of determining the digestibility of the straw of the nine most common leguminous crops grown for seed in Spain.
As experimental animals wether lambs of Churra breed were used kept in metabolic cages for 20 days, 10 for the previous and 10 for the collection period. In each experiment 4 to 6 animals were used, the intake varying betwenn 600 and 800 grams of straw per animal per day.
The coefficients of digestihility for dry matter, organic matter, protein, fat, fibre, Nitrogen-free extracts and cellulose were determined and the results are examined and compared with those that figure in the bibliography.
The coefficients for organic matter are higher than those previously reported. Based on the experimental results the T D N, starch units and Scandinavian feed units were calculated. The digestible and metaholizable energy had previously been determined in the same laboratory. All these measurements of nutritive value have turned out to be consistently higher than those previously reported, which explains why these straws are appreciated by spanish farmers.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 1970 Jesús Rodríguez Guedas, María Concepción Carpintero Gigosos, Andrés Suárez y Suárez, Francisco Javier Ovejero Martínez, Eduardo Zorita Tomillo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Los autores que publican en esta revista están de acuerdo con los siguientes términos:
- Los autores ceden de forma no exclusiva los derechos de explotación (reproducción, distribución, comunicación pública, transformación) a la Universidad de León, por lo que pueden establecer, por separado, acuerdos adicionales para la distribución no exclusiva de la versión de la obra publicada en la revista (por ejemplo, alojarlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro), con un reconocimiento de su publicación inicial en esta revista.
- Este trabajo se encuentra bajo la Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. Puede consultarse desde aquí la versión informativa y el texto legal de la licencia.
- Se permite y se anima a los autores a difundir electrónicamente las versiones pre-print (versión antes de ser evaluada) y/o post-print (versión evaluada y aceptada para su publicación) de sus obras antes de su publicación, ya que favorece su circulación y difusión más temprana y con ello un posible aumento en su citación y alcance entre la comunidad académica.